پیامدها و عوارض سوء تغذیه در کودکان:
______________________________________
سوء تغذیه کودکان عوارض و پیامد های بسیاری دارد.
1- آسیب به رشد مغزی و تکامل کودک :
مغز کودک در سال اول عمر به سرعت رشد می کند و کاهش دریافت مواد غذایی در این زمان بسیار حیاتی بوده و تاثیرات غیر قابل جبرانی بروی رشد مغزی و تکامل کودک می گذارد.مداخلات تغذیه ای و بهبود وضعیت تغذیه در این سن باعث بازگشت نقایص شناختی در کودک می شود.
2- اختلال در عملکرد دستگاه گوارش :
سوء تغذیه کودکان در موارد شدید باعث از بین رفتن پرز های مخاطی روده ها ، کاهش آنزیم های گوارشی و کاهش باکتری های مفید روده شده و این سیکل معیوب ادامه میاید و منجر به بدتر شدن سوء تغذیه و اختلال رشد میشود.
3- افزایش استعداد به عفونت ها : به دلیل ضعف سیستم ایمنی ،عفونت ها در کودکانی که سوء تغذیه دارند ، شایع تر است . عفونت در کودکان باعث کاهش اشتها ، افزایش نیاز به انرژی و نیاز های تغذیه ای می شود. با هر عفونت ، وضعیت سوء تغذیه بدتر شده و این سیکل معیوب ادامه میابد.
4- توقف رشد و تاخیر در بلوغ : اثرات زودرس تغذیه نامناسب ,کاهش وزن و تحلیل رفتن عضلات می باشد. در مواردی که سوء تغذیه طولانی شده باشد ، بخصوص در کودکانی که دچار بیماری های مزمن هستند، اختلالات تکاملی رخ می دهد. سوء تغذیه در دوران بلوغ باعث تاخیر در بلوغ و رشد کودک در دوران نوجوانی شده و منجر به کوتاهی قد میشود.
5- تغییر در خلق و خو و افسردگی : کودکانی که دچار سوء تغذیه هستند ، ضعیف ،بی نشاط و بی روح می شوند. تغذیه مناسب برای نشاط و شادابی کودک ضروری است و او قادر خواهد بود تجربیات مناسب سن خود را از محیط پیرامونش یاد بگیرد.
6- کمبود ریز مغذی ها و ویتامین ها : در کودکانی که سوء تغذیه دارند , کمبود ریز مغذی ها و ویتامین ها شایع تر است و از همه شایع تر ، کمبود آهن میباشد. کمبود آهن باعث کاهش اشتها شده و سوء تغذیه شدید تر خواهد بود.
دکتر بهاره ایمانی متخصص کودکان و نوزادان
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد
فلوشیپ تغذیه کودکان از استرالیا
از پیج اینستاگرام دکتر بهاره ایمانی دیدن فرمایید.