مقدمه ای بر جملاتی که هنگام غذاخوردن کودک نباید بگویید:
صحبت هایی که شما در هنگام غذاخوردن کودک انجام می دهید به اندازه غذایی که برایش سرو می کنید اهمیت دارد. واکنش های منفی و صحبت های نادرست باعث می شود که کودکتان تجربه خوشایندی از غذا خوردن نداشته باشد. در پست های بعدی 5 موردی که شما هرگز نباید هنگام غذاخوردن کودک بگویید، توضیح خواهم داد.
جهت دریافت مشاوره اختصاصی در مورد بدغذایی کودکتان در اینستاگرام دایرکت دهید.
شما تا به حال کدام یک از این موارد را به فرزندتان گفته اید؟
1- اگر سبزیجات بشقابت رو بخوری بهت دسر می دم.
از دسر به عنوان جایزه یا تنبیه استفاده نکنید. اگر شما دسر رو به عنوان جایزه به کودکتون پیشنهاد بدید، نه تنها اینطوری فکر می کنه که دسرخیلی چیز مهم و بخصوصی هست بلکه شما در حقیقت دارید این پیام رو به کودک می دید که اگر این غذا بدمزه رو بخوری بهت یه غذای خوشمزه می دم. اگر شما دسر را به همراه غذا سرو می کنید همه اعضاء خانوادتون می تونن از دسر استفاده کنن (نه فقط فرزندتون) و اینکه چقدر از غذاشون رو خورده باشن مهم نیست. وقتی دیدید کودکتون فقط دوست داره دسر بخوره و غذا رو نمی خوره، دفعه های بعدی اصلا دسر رو با غذا سرو نکنید و یا خیلی به ندرت این کار رو انجام بدید. حتما باید به این نکته هنگام غذاخوردن کودک تان توجه کنید.
2- تو خیلی بد غذا هستی.
این اصطلاح “بدغذایی” به نظر من اصطلاح درستی نیست و اصلا نباید بکار بره ولی چون در بین مردم زیاد استفاده می شه و قابل فهم هست من اینجا به اجبار به کار می برم. در اصل بچه های بدغذا، بچه هایی هستند که در انتخاب غذا وسواس دارند و سخت گیر هستند. اگر شما دائم این لقب «بدغذایی» رو جلوی کودکتون تکرار کنید (یا هر لقب دیگه ای) دارید به بچه این فکر رو القا می کنید که «من بچه ای هستم که غذاهای مختلف رو دوست ندارم و از امتحان کردن غذاهای جدید می ترسم.» پس به کودکتون تلقین نکنید که بدغذا هست.
3- یکم بیشتر بخور، چند تا لقمه غذای بیشتر بخور، یا چندتا نخود فرنگی بخور.
من دقیقا می دونم که این جمله که اغلب مادرها هنگام غذاخوردن کودک استفاده می کنند همراه با استرس و نگرانی هست. شما فکر می کنید که بچه غذای کمی خورده و سیر نشده و بخاطر همین به او اصرار می کنید که غذای بیشتری بخوره یا اینکه فکر می کنید بیشتر سیب زمینی و برنج و یا نون خورده و غذاش متعادل نیست.
اما این روش به شما کمکی نمی کنه ،شما نمی تونید به بچه دیکته کنید که چه مقدار غذا بخوره. (آیا دوست دارید یک نفر مثل خودتون به شما بگه بخور، غذاتو بخور …)
من هم به عنوان یک مادر دوست داشتم (و دارم) که بچه هام غذای متعادل و کافی بخورن و تغذیه مناسبی داشته باشن ولی این جمله «مامان چند تا لقمه دیگه باید بخورم؟» که موقع ناهار خوردن در مهمانی از یکی از بچه ها شنیدم که به مامانش با حالت ناراحتی می گفت، واقعا منو متحول کرد و به من این رو یاد داد که ما نباید به جای بچه ها تصمیم بگیریم. اونها خودشون بهتر می دونن که کی سیر می شن و چه موقع باید غذاخوردن رو تموم کنه.
متاسفانه اون بچه یاد نگرفته بود که چه موقع گرسنه هست و چه موقع باید غذا خوردن رو تموم کنه.
4- تو این غذا رو دوست نداری!
حتی اگر شما 99% مطمئن هستید که بچه تون یک غذای خاص رو دوست نداره، هیچ وقت موقع غذاخوردن کودک بهش نگید که من می دونم تو این غذا رو دوست نداری.
من این موضوع رو چند سال پیش تجربه کردم. وقتی که پسر بزرگترم کوچک بود و رستوران می رفتیم، پیاز همراه با کباب کوبیده را می خواست امتحان کنه و من با خودم گفتم «حتما پیاز خام دوست نداره» ولی اجازه دادم که امتحان کنه و اتفاقا خوشش اومد و از اون موقع به بعد به پیاز خام علاقه پیدا کرد.
5-هنگام غذاخوردن کودک نگویید تو باید این غذا رو امتحان کنی.
این قانون «فقط یک لقمه بخور» ممکنه در هنگام غذاخوردن کودک برای بعضی بچه ها مفید باشه و اونا رو تشویق کنه که غذای جدید رو امتحان کنن ولی در مورد بعضی بچه ها این روش موثر نیست. این روش ممکنه به یک جنگ و دعوا موقع غذاخوردن تبدیل شه. شما می تونید به روش های مختلف دیگه ای بچه رو تشویق کنید که غذای جدید رو امتحان کنه.
به نظر شما چه چیزهای دیگه ای رو به این جمله ها می شه اضافه کرد. کامنت بدید.
از پیج دکتر بهاره ایمانی دیدن فرمائید.